Vogels nestelen zich graag onder zonnepanelen. Het is er warm en droog. Daarnaast hebben vogels op het dak overzicht wat er op de grond gebeurd.
Tegenwoordig worden er bij daken preventieve maatregelen getroffen om te voorkomen dat vogels gaan nestelen onder de dakpan. Door de producten als, dakvoetprofiel, vogelschroten e.d. kunnen vogels niet meer nestelen onder de onderste rij dakpannen.
Last van Kraaien, Mussen, Duiven of andere vogels onder je zonnepanelen? Bescherm je zonnepanelen met de juiste vogelwering!
Vogels nestelen zich graag onder zonnepanelen doordat het er lekker warm en droog is. In de winter houden zij zich onder de panelen warm, maar in de zomer verbergen zij zich juist voor de zon. Daarnaast hebben vogels op het dak overzicht wat er op de grond gebeurd, het is dan ook de ideale schuilplaats tegen roofdieren. Tussen de zonnepanelen en het dak is er genoeg ruimte voor vogels als kraaien, duiven en mussen om een nestje te bouwen. Dit zijn dan ook de meest voorkomende vogel soorten die dit doen. Om een nestje te bouwen gebruiken duiven, kraaien en mussen niet alleen vogelpoep, maar ook takken, karton, plastic papier etc. De materialen die zij gebruiken zijn brandgevaarlijk. Dit is dan ook een reden waarom je vogelnestjes onder je warme zonnepanelen wil voorkomen.
Waarom mogen vogels zich niet nestelen achter het zonnepaneel?
- Er kan in de bekabeling achter het zonnepaneel een breuk ontstaan. Voornamelijk bij oudere installaties zaten er nog geen beveiligingen op dat het zonnepanelensysteem. Hierdoor blijven de zonnepanelen stroom opwekken, waardoor er brandgevaar kan ontstaan
- De nesten veroorzaakt minder luchtstroming onder het zonnepaneel. Hierdoor kan de warmte minder goed weg, waardoor zonnepanelen een veel lager rendement opleveren dan haalbaar is.
- Vogeloverlast. Vogels zijn ongeveer 9 dagen een nest aan het bouwen. Het broeden duurt ongeveer 12 dagen en gemiddeld na 20 dagen vliegen de jonge vogels uit. Je hebt gemiddeld 41 dagen last van uitwerpselen van vogels en de bijkomende geluidsoverlast. De uitwerpselen van vogels komen in de tuin, maar ook op het zonnepaneel. Deze uitwerpselen zorgen voor een nog lager rendement en minder fraaie uitstraling van het huis.
- Kosten en rendementsverlies. De nesten mogen niet worden verwijderd wanneer het broedseizoen is begonnen. Dit zal inhouden dat er gemiddeld 41 dagen een zeer laag rendement is. Na het broedseizoen kunnen de nesten worden verwijderd. Hier zitten ook extra kosten aan.
LET OP: Het is dus belangrijk om deze problemen voor te zijn in plaats van achteraf op te lossen! Wanneer een vogel eenmaal genesteld is mag je deze wettelijk gezien niet verwijderen, anders riskeer je de kans op een boete. Het laten verwijderen van vogelnesten en het repareren van eventuele schade is een stuk duurder dan op voorhand de vogelweringen van Solarguard te plaatsen.
Opdaksysteem 300 meter set
Een opdaksysteem is dat de zonnepanelen op golfplaten of andere metalen daken zijn geplaatst. Speciaal voor dit soort daken is er een kam ontwikkeld van 18 cm. Door deze lengte is de vogelwering op vrijwel elk golfplaten- of metalen dak toepasbaar.
In Nederland dient het zonnepaneel minimaal 6 cm van het dak te worden geplaatst. In Duitsland en een aantal andere Europese landen dienen zonnepanelen minimaal 8 cm van het dak te worden geplaatst. Bij beide normeringen is de vogelwering van 18 cm toepasbaar.
In de vogelwering hebben we dubbele stevigheid toegebracht om ook kauwen en andere krachtige vogels preventief te weren.
De bevestigingsklemmen zijn zeer eenvoudig aan de zijkant van het zonnepaneel te bevestigen en door de weerhaak, zit de vogelwering muurvast. De klemmen op maat zijn perfect afgesteld op de dikte van jouw zonnepanelen waardoor ze zeer eenvoudig te installeren zijn en stevig vast zitten.
Circulaire fabricage
De Solarguard Pro® vogelwering is gemaakt van polypropyleen vogelwering en nylon bevestigingsklemmen.
De klemmen worden gefabriceerd uit kunststof afval die door de fabrikant zelf is ingezameld.