Inloggen
Bouwmandje
Groot assortiment voorradig
One-stop-shop
Aantrekkelijke prijzen

Let op: Vanwege een hoog ziekteverzuim kan jouw bestelling vertraging oplopen. We doen ons uiterste best om jouw bestelling zo snel mogelijk te versturen! 

Jouw dakpannen binnen
2-6 werkdagen geleverd!
Eenvoudige bestelling?
Snelle levering!
Pakket Zending Gratis
Vanaf € 100 (incl. BTW)

Hoe renoveer je een nokvorst?

Hoe renoveer je een nokvorst?
Geplaatst op 26-7-2021 door Info ADR

Hoe renoveer je een nokvorst?

De nokvorst heeft een belangrijke functie van jouw pannendak, deze verbindt namelijk beide zijdes van het dak. Hierdoor wordt onder meer voorkomen dat vocht naar binnen sijpelt. Vanaf de daknok stroomt regen via de dakpannen naar de dakgoot en de regenpijp. Naast dat een nokvorst functioneel is, ziet het er ook gewoon mooi uit en maakt het jouw dak compleet. Na een bepaalde periode of tijd kan het noodzakelijk zijn om jouw nokvorst te vervangen. Op deze pagina lees je hoe dit werkt en waar je op moet letten.

 

Problemen die kunnen ontstaan bij een verouderde daknok.

 

  • Loszittende nokvorsten veroorzaakt door erosie aan de bevestiging
  • Wegwaaien van loszittende nokvorsten tijdens een storm
  • Lekkage doordat hemelwater naar binnen kan en in de isolatie trekt
  • Houtrot, dit geldt in het bijzonder voor de nokbalk. Dit leidt tot een zwakke dakconstructie

 

Welke soorten daknokken zijn er?

Een daknok kan je in 2 types onderscheiden namelijk, een gesloten nok en een ventilerende nok. Bij een gesloten nok worden de nokvorsten in dak mortel geplaatst en vervolgens met spijkers vastgezet aan het dak. Vervolgens wordt dit model daknok afgebold en afgevlakt aan de randen en zijkanten.

Als je kiest voor een ventilerende nok, worden de ondervorsten, ruiterrollen en bijvoorbeeld loodslabben vastgenageld aan een zogenaamde ruiterbalk. Hier worden de stormranden gedicht met een dakmortel of een laagje kit.

 

Maar, hoe repareer of renoveer je een daknok?

Zie je scheuren in de cementlaag onder de daknok of zijn de nokvorsten beschadigd? Dan is het tijd om deze te gaan repareren of vervangen.

  1. Verwijder de daknok en het lood onder de daknok. Contolleer het dak op cementresten en verwijder deze indien aanwezig.
  2. Je kunt nu ruiterbalksteunen van roestrvrij staal bevestigen op de daknok, hier ga je vervolgens de ruiterbalken op monteren
  3. Breng nu een universele ruiterrol (ook wel nokband genoemd) aan op de ruiterbalken. De ruiterollen zorgen ervoor dat het dak kan ventileren.

 

Maak het af door de nokvorsten aan te smeren met dakmortel

  1. Zorg dat de bovenste rij dakpannen schoon en droog is. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een staalborstel gebruiken.
  2. Breng de Flexim dakmortel aan op de schone en droge dakpannen en druk de nokvorst hier vervolgens stevig op aan.
  3. Nu controleer je of er aan de onderzijde van de daknok geen kieren zichtbaar zijn, nadat je de nokvorsten goed hebt aangedrukt.

Hier kun je ook het extra instructieblad van Flexim downloaden.

 

Hopelijk hebben we je hiermee op weg kunnen helpen, kom je er niet uit? Dan kan je altijd contact met ons opnemen en kijken we met jou mee!

Contact: Telefoonnummer: 073 6900161, E-mail: info@adr-dakwinkel.nl

Bouwmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen