Inloggen
Bouwmandje
Groot assortiment voorradig
One-stop-shop
Pakketzending via GLS

Hoe renoveer je een nokvorst?

Hoe renoveer je een nokvorst?
Geplaatst op 26-7-2021 door Info ADR

Hoe renoveer je een nokvorst?

De nokvorst heeft een erg belangrijke functie op jouw pannendak. De nokpan verbindt namelijk op het hoogste punt beide zijdes van het dak. Wanneer het regent, loopt het water vanaf de daknok naar beneden naar de regenpijp. De nokvorst voorkomt dus dat regen naar binnen komt. Een nokvorst is niet alleen praktisch, maar maakt het aanzicht van jouw dak ook compleet. Net als de rest van de dakpannen kan het zo zijn dat de nokvorst na wat jaren toe is aan vervanging of renovatie. Op deze pagina lees je hoe dit werkt en waar je op moet letten.

 

Welke Problemen kan je krijgen bij een verouderde daknok?

  • Loszittende nokvorsten veroorzaakt door erosie aan de bevestiging
  • Wegwaaien van loszittende nokvorsten tijdens een storm
  • Lekkage doordat regen naar binnen kan en in de isolatie trekt
  • Houtrot, in het bijzonder voor de nokbalk. Dit leidt tot een zwakke dakconstructie

 

Welke soorten daknokken zijn er?

Er zijn twee type daknokken, namelijk de gesloten nok en de ventilerende nok. Bij een gesloten nok worden de nokvorsten in dak mortel, ook wel Flexim genoemd, geplaatst en vastgezet met spijkers aan de dakconstructie.

Een ventilerende nok zit net iets anders in elkaar. Hier wordt gebruik gemaakt van een ondervorst, ruiterrol of loodslabben. Deze worden aan de ruiterbalk gemonteerd en daarna kunnen stormranden gedicht worden met kit of mortel.

 

Maar, hoe repareer of renoveer je een daknok?

Zie je scheuren in de cementlaag onder de daknok of zijn de nokvorsten beschadigd? Dan is het tijd om deze te gaan repareren of vervangen. Hiermee voorkom je dat het erger wordt.

  1. Verwijder de daknok en het lood onder de daknok. Controleer of er nog cementresten aanwezig zijn en verwijder deze dan ook.
  2. Je kunt nu de rvs ruiterbalksteunen bevestigen op de daknok, hier ga je vervolgens de ruiterbalken op monteren.
  3. Breng nu een universele ruiterrol (ook wel nokband of ondervorst genoemd) aan op de ruiterbalken. De ruiterollen zorgen ervoor dat het dak kan ventileren.

 

Maak het af door de nokvorsten aan te smeren met Flexim dakmortel

  1. Zorg dat de bovenste rij dakpannen schoon en droog is. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een staalborstel gebruiken.
  2. Nu je de dakpannen hebt schoongemaakt kan je hier de Flexim dakmortel op aanbrengen. Daarna kan je de nokvorsten hier bovenop leggen. Druk de nokvorst iets aan.
  3. Nadat je de nokvorsten aangedrukt hebt kan je nog aan de onderkant van de nok controleren of er geen naden of kieren zijn.

 

Hopelijk hebben we je hiermee op weg kunnen helpen, kom je er niet uit? Dan kan je altijd contact met ons opnemen en kijken we met jou mee!

Contact: Telefoonnummer: 073 6900161, E-mail: info@adr-dakwinkel.nl

Bouwmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen