Inloggen
Bouwmandje
Groot assortiment voorradig
One-stop-shop
Pakketzending via GLS

Hoe een kachelpijp aansluiten?

Hoe een kachelpijp aansluiten?
Geplaatst op 11-10-2021 door Info ADR

Hoe een kachelpijp / rookkanaal aansluiten?

 

In dit blogartikel gaan we je op weg helpen bij het monteren van een kachelpijp. Ben je een beetje handig? Dan is dit goed te doen! Hieronder geven je een aantal regels waar je rekening mee dient te houden.

 

Kachelpijpen monteren we afwaterend

Wat houdt dit in? Ieder rookkanaal bevat twee verschillende zijdes. Dit noemen we een mannelijke en een vrouwelijke kant. De mannelijke kant herken je doordat deze smaller is. De smalle kant is de onderkant die altijd naar onder dient te wijzen. Deze kant moet ook in de brede kant (Vrouwelijke kant) geschoven worden bij het monteren. Dit kan voor verwarring zorgen bij een dubbelwandig rookkanaal, doordat de buitenste buis dan wel gedeeltelijk over de binnenste buis heen valt. Let hier altijd op de binnenste buis: deze dient in de buis eronder geschoven te worden.

 

Achter aansluiting kachel

Bij een kachel met een achter aansluiting is het beter om een T-stuk te gebruiken i.p.v. een gewone bocht. Hierdoor wordt condens of vocht opgevangen en voorkom je dat vocht er bij een bocht aansluiting uit kan lopen.

 

Gebruik zo min mogelijk bochten

Bochten verminderen de trek van de kachel en maken het schoorsteenvegen moeilijker. Heb je toch een bocht nodig? Kies dan een zo’n klein mogelijke bocht. Bijvoorbeeld 15 – 30 graden.

 

Enkelwandig alleen in het zichtbare deel

De buitenkant van een enkelwandige pijp kan erg warm worden. Dit heeft zijn voordelen doordat je meer rendement uit je kachel kan halen, maar brengt ook meer risico met zich mee voor brandgevaar. Daarom plaats je enkelwandige rookkanalen alleen in het zicht. Vanaf het punt waar het kanaal buiten de stookruimte komt en door een muur of plafond moet, is het verplicht om met dubbelwandig materiaal te werken. Hiervoor hebben we diverse aansluitstukken in zwart en rvs.

Let op voldoende afstand tussen de enkelwandige pijp en het plafond of de muur. Houd ongeveer een halve meter aan.

 

Een rookkanaal bouw je op vanaf de kachel

Bouw altijd vanaf de kachel op omhoog en begin zo snel mogelijk afwaterend te werken. Een aansluiting kan aangepast worden met een vrouwelijk verbindingsstuk. We noemen dit ook wel een mof.

 

Let er op dat je de instructies van de kachel bij de hand hebt en volgt! Dit zijn officiële voorschriften en hiermee volg je het bouwbesluit. Hiermee voorkom je brandgevaar en ellende met de verzekering.

 

Hopelijk hebben we je hiermee op weg kunnen helpen, kom je er niet uit? Dan kan je altijd contact met ons opnemen en kijken we met jou mee!

Contact: Telefoonnummer: 073 6900161, E-mail: info@adr-dakwinkel.nl

 

Bouwmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen