Inloggen
Bouwmandje
Groot assortiment voorradig
One-stop-shop
Aantrekkelijke prijzen

Let op: Vanwege een hoog ziekteverzuim kan jouw bestelling vertraging oplopen. We doen ons uiterste best om jouw bestelling zo snel mogelijk te versturen! 

Jouw dakpannen binnen
2-6 werkdagen geleverd!
Eenvoudige bestelling?
Snelle levering!
Pakket Zending Gratis
Vanaf € 100 (incl. BTW)

Hoe een kachelpijp aansluiten?

Hoe een kachelpijp aansluiten?
Geplaatst op 11-10-2021 door Info ADR

Hoe een kachelpijp / rookkanaal aansluiten?

 

In dit blogartikel gaan we je op weg helpen bij het monteren van een kachelpijp. Ben je een beetje handig? Dan is dit goed te doen! Hieronder geven je een aantal regels waar je rekening mee dient te houden.

 

Kachelpijpen monteren we afwaterend

Wat houdt dit in? Elke kachelpijp bevat een mannelijke en een vrouwelijke kant. De mannelijke kant is smaller en moet altijd naar onderen wijze, de smallere kant wordt in de bredere kant geschoven. Bij een dubbelwandige pijp kan dit er verwarrend uit zien, doordat de buitenste buis dan wel gedeeltelijk over de binnenste buis heen valt. Let hier altijd op de binnenste buis: deze dient in de buis eronder geschoven te worden.

 

Achter aansluiting kachel

Bij een kachel met een achter aansluiting is het beter om een T-stuk te gebruiken i.p.v. een gewone bocht. Bij een gewone bocht zou er namelijk alsnog vocht uit de aansluiting kunnen komen. Bij een T-stuk kan het vocht opgevangen worden.

 

Gebruik zo min mogelijk bochten

Bochten verminderen de trek van de kachel en maken het schoorsteenvegen moeilijker. Heb je toch een bocht nodig? Kies dan een zo’n klein mogelijke bocht. Bijvoorbeeld 15 – 30 graden.

 

Enkelwandig alleen in het zichtbare deel

De buitenkant van een enkelwandige pijp kan erg warm worden. Dit heeft zijn voordelen doordat je meer rendement uit je kachel kan halen, maar brengt ook meer risico met zich mee voor brandgevaar. Daarom plaats je enkelwandige rookkanalen alleen in het zicht. Vanaf het punt waar het kanaal buiten de stookruimte komt en door een muur of plafond moet, is het verplicht om met dubbelwandig materiaal te werken. Hiervoor hebben we diverse aansluitstukken in zwart en rvs.

Let op voldoende afstand tussen de enkelwandige pijp en het plafond of de muur. Houd ongeveer een halve meter aan.

 

Een rookkanaal bouw je op vanaf de kachel

Bouw altijd vanaf de kachel op omhoog en begin zo snel mogelijk afwaterend te werken. Een aansluiting kan gecorrigeerd worden met een vrouwelijk verbindingsstuk. Dit wordt ook wel een mof genoemd.

 

Tip! Schuif de constructie van buizen vooraf al in elkaar voordat je deze op de kachel plaatst. Bovenaan schuif je de laatste pijp in de vooraf gemonteerde nisbus. Meestal wordt er op de laatste pijp een rozet geschoven, om te zorgen dat de nisbus uit het zicht is.

Werk je met een enkelwandige pijp? Dan heb je een aansluitstuk dubbelwandig-enkelwandig nodig om het rookkanaal verder dubbelwandig te laten verlopen.

 

Denk eraan om voordat je begint met monteren je goed in te lezen in de instructie van de kachel, de officiële voorschriften en het bouwbesluit. Zodat je de juiste materialen gebruikt en brandveilig werkt. Dit is met name belangrijk voor de verzekering.

 

Hopelijk hebben we je hiermee op weg kunnen helpen, kom je er niet uit? Dan kan je altijd contact met ons opnemen en kijken we met jou mee!

Contact: Telefoonnummer: 073 6900161, E-mail: info@adr-dakwinkel.nl

Bouwmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen