Inloggen
Bouwmandje
Groot assortiment voorradig
One-stop-shop
Aantrekkelijke prijzen

Let op: Vanwege een hoog ziekteverzuim kan jouw bestelling vertraging oplopen. We doen ons uiterste best om jouw bestelling zo snel mogelijk te versturen! 

Jouw dakpannen binnen
2-6 werkdagen geleverd!
Eenvoudige bestelling?
Snelle levering!
Pakket Zending Gratis
Vanaf € 100 (incl. BTW)

Kachelpijp voor overkapping, veranda of tuinhuis

Kachelpijp voor overkapping, veranda of tuinhuis
Geplaatst op 11-10-2021 door Info ADR

Kachelpijp voor overkapping, veranda of tuinhuis.

De koudere dagen komen eraan, maar je wilt eigenlijk nog wel lekker knus buiten kunnen zitten onder de overkapping, veranda of in je tuinhuis. Een kachel of open haard zou hier de perfecte oplossing voor zijn, maar welk rookkanaal heb je nodig? Hieronder gaan we een aantal handige tips en adviezen geven om je op weg te helpen.

 

Waar dien je rekening mee te houden?

Om een goede trek te creëren zal het kanaal 2 à 3 meter lengte moeten hebben. Hierdoor is de kans groot dat de pijp precies in het zicht van de buren komt te staan (mocht je deze hebben). We raden je daarom aan met de buren te overleggen om vervelende situaties te voorkomen. Eventueel kan er ook een korter kanaal geplaatst worden, maar hierdoor kan er rook uit de kachel komen. Al is dit minder erg in de buitenlucht dan binnenshuis, het is niet erg ideaal. De schoorsteenkap Spinner Plus of junior kan hier dan weer de oplossing voor zijn.

 

Houtkachel buiten

Het belangrijkste is dat het rookkanaal op een veilige manier onder je veranda of overkapping geplaatst wordt. Hiervoor gebruik je een dubbelwandig rookkanaal in zwart of rvs. Een enkelwandig rookkanaal biedt onvoldoende bescherming op het moment dat deze door het dak gaat. Vanwege hoge temperaturen kan dit in combinatie met brandbare materialen voor brandgevaar zorgen. Het is daarom van belang dat er voldoende afstand is tot brandbaar materiaal en dat het rookkanaal, op het punt waar deze door het dak gaat, is afgeschermd met brandwerend materiaal. Een uitzondering op die regel is een betonnen vloer.

 

Let op! Plaats je een houtkachel met rookkanaal onder je veranda of overkapping, dan valt dit onder het Bouwbesluit en dat betekent dat er aan bepaalde richtlijnen moet worden voldaan.

 

Voor een rookkanaal buiten in een standaard overkapping of veranda heb je het volgende nodig:

-Dikwandig staal pijp, deze bouw je vanaf de kachel op tot aan ongeveer een halve meter onder het dak. Kijk welke diameter de aansluiting van je kachel heeft en gebruik materiaal in die diameter. Iets verbreden mag, maar maak het rookkanaal nooit smaller.

 

-Verloopstuk enkelwandig-dubbelwandig, deze sluit je aan op een dubbelwandig rookkanaal. Om brandgevaar te voorkomen moet je een verloopstuk van enkelwandig naar dubbelwandig plaatsen. Hiermee kan je het enkelwandig gedeelte van zwart dikwandig staal laten overlopen naar dubbelwandige gedeelte.

 

-Dubbelwandig RVS rookkanaal voor door het dak. (Of in het zwart). Voor het gedeelte door het dak gebruikt u dubbelwandig geïsoleerde pijpen. Ook wanneer het rookkanaal door het dak heen is, moet u dit materiaal blijven gebruiken. Teruggaan naar enkelwandig is niet toegestaan. Optioneel kunt u hier een dakbevestigingsbeugel gebruiken om het rookkanaal aan de onderzijde van het dak te bevestigen.

-Dakdoorvoer voor een goede overgang naar buiten. Een dakdoorvoer zorgt voor een juiste waterdichte overgang naar buiten op het dak. Kijk goed welke dakdoorvoer bij het daktype van jouw overkapping of veranda past. Gebruik een stormkraag om te voorkomen dat water langs de kachelpijp naar beneden loopt.

 

-Regenkap. Wanneer het rookkanaal lang genoeg is werk je deze af met een trekkende regenkap of Spinner (draaiende kap). Hiermee voorkom je regen inval in je rookkanaal, daarnaast kan de juiste schoorsteenkap de trek van de kachel verbeteren.

 

Wil je meer weten over hoe je de onderdelen aansluit? Lees dan ons blogartikel over rookkanalen aansluiten

Hopelijk hebben we je hiermee op weg kunnen helpen, kom je er niet uit? Dan kan je altijd contact met ons opnemen en kijken we met jou mee!

Contact: Telefoonnummer: 073 6900161, E-mail: info@adr-dakwinkel.nl

 

 

Bouwmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen