Inloggen
Bouwmandje
Groot assortiment voorradig
One-stop-shop
Pakketzending via GLS

Kachelpijp voor overkapping, veranda of tuinhuis

Kachelpijp voor overkapping, veranda of tuinhuis
Geplaatst op 11-10-2021 door Info ADR

Kachelpijp voor overkapping, veranda of tuinhuis.

De koudere dagen komen eraan, maar je wilt eigenlijk nog wel lekker knus buiten kunnen zitten onder de overkapping, veranda of in je tuinhuis. Een kachel of open haard zou hier de perfecte oplossing voor zijn, maar welk rookkanaal heb je nodig? Hieronder gaan we een aantal handige tips en adviezen geven om je op weg te helpen.

 

Waar dien je rekening mee te houden?

Voor een goede trek is het verstandig om een minimale lengte van 2 meter aan te houden voor het rookkanaal. Wanneer je niet in een vrijstaand huis woont kan het zijn dat de kachelpijp op een nadelige hoogte voor de buren komt. Liever overleg je even met de buren, want deze wil je natuurlijk te vriend houden. De oplossing is om het kanaal langer te maken tot boven de nok van je huis of tot een punt waar je buren er geen overlast van kunnen krijgen. Een korter kanaal kan ervoor zorgen dat de rook uit de kachel komt. Het is niet erg comfortabel en gezellig zitten voor een rokende kachel, dus zorg voor de juiste lengte.

 

Houtkachel buiten

Natuurlijk is het enorm belangrijk dat het rookkanaal veilig gemonteerd wordt onder en dóór je overkapping en veranda. Hiervoor gebruik je een dubbelwandig rookkanaal in zwart of rvs. Een enkelwandig rookkanaal is niet veilig genoeg wanneer deze door het dak heen gaat. Door hoge temperaturen kan dit met brandbare materialen voor brandgevaar zorgen. Voldoende afstand is belangrijk bij brandgevoelige materialen. Wanneer je door het dak gaat, moet je op tijd overstappen naar een dubbelwandig rookkanaal. Doe je dit niet dan zal je overkapping geen lange levensduur hebben, maar veranderen in een erg groot kampvuur.

 

Wanneer je een houtkachel onder je overkapping wilt plaatsen moet je erop letten dat dit onder het bouwbesluit valt. Dit betekent dat er regels zijn waar je je aan dient te houden.

 

Wat heb je allemaal nodig voor het aansluiten van een kachelpijp op een houtkachel buiten onder je overkapping of veranda?

-Dikwandig staal pijp, deze bouw je vanaf de kachel op tot aan ongeveer een halve meter onder het dak. Je kiest de diameter van de aansluiting van je houtkachel, zodat alles goed past. Iets verbreden mag, maar maak het rookkanaal nooit smaller.

 

- Een Verloop enkelwandig-dubbelwandig, deze sluit je aan op een dubbelwandig rookkanaal. Om brandgevaar te voorkomen moet je een verloopstuk van enkelwandig naar dubbelwandig plaatsen. Hiermee kan je het enkelwandig gedeelte van zwart dikwandig staal laten overlopen naar dubbelwandige gedeelte. Dit gebruik je wanneer je de door het dak van je overkapping gaat.

 

-Dubbelwandig RVS rookkanaal. (Of in het zwart). Op het moment dat je dus door het dak gaat stap je over op een dubbelwandige kachelpijp. Tot het einde, tot de regenkap blijf je de dubbelwandige kachelpijp gebruik. Je stapt niet terug naar enkelwandig.

 

-Gebruik een Dakdoorvoer om lekkages te voorkomen en alles netjes af te werken. Kijk goed welke dakdoorvoer bij het daktype van jouw overkapping of veranda past. Gebruik een stormkraag om te voorkomen dat water langs het rookkanaal naar beneden kan lopen.

 

-Als laatste gebruik je voor de afwerking van je dubbelwandige kachelpijp een Regenkap. Met een trekkende regenkap zorg je voor een betere trek in het kanaal en voorkom je regeninval. Twee vliegen in één klap.

 

Wil je meer weten over hoe je de onderdelen aansluit? Lees dan ons blogartikel over rookkanalen aansluiten

Hopelijk hebben we je hiermee op weg kunnen helpen, kom je er niet uit? Dan kan je altijd contact met ons opnemen en kijken we met jou mee!

Contact: Telefoonnummer: 073 6900161, E-mail: info@adr-dakwinkel.nl

 

 

 

 

 

Bouwmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen