Inloggen
Bouwmandje
Groot assortiment voorradig
One-stop-shop
Aantrekkelijke prijzen

Let op: Vanwege een hoog ziekteverzuim kan jouw bestelling vertraging oplopen. We doen ons uiterste best om jouw bestelling zo snel mogelijk te versturen! 

Jouw dakpannen binnen
2-6 werkdagen geleverd!
Eenvoudige bestelling?
Snelle levering!
Pakket Zending Gratis
Vanaf € 100 (incl. BTW)

Wanneer zijn dakpannen aan vervanging toe?

Wanneer zijn dakpannen aan vervanging toe?
Geplaatst op 12-11-2021 door Info ADR

Wanneer zijn dakpannen aan vervanging toe?

Een schuin dak ziet er mooi uit én het heeft het ook weinig onderhoud nodig. Wel is het goed om je dak af en toe na te (laten) kijken, zeker na een flinke storm. In deze blogpost leggen we je uit waar je op moet letten wanneer je jouw dak controleert en hoelang een pannendak gemiddeld meegaat.

 

Hoe lang gaat de dakconstructie en de dakpannen mee?

Dakpannen

De levensduur van keramische dakpannen is ongeveer 75 jaar. Betonnen dakpannen gaan ongeveer 40 jaar mee.

Dit is een groot verschil! Over de kenmerken kun je hier onze blog Betonnen of keramische dakpannen? Lezen.

Dakpannen zijn aan vervanging toe wanneer deze poreus worden en lekkages veroorzaken. Hoe controleer je dit? Door op de dakpannen te tikken hoor je een heldere klank of een doffe klank. Een heldere klank betekent dat de dakpannen nog goed zijn. Hoor je een doffe klank dan zit er vocht in en zijn ze verouderd. Zie je panschilfers in de goot? Dit duidt ook op poreusheid en is een teken dat je dakpannen aan vervanging toe zijn. Ook de aanwezigheid van mos of andere begroeiing kan duiden op verouderde dakpannen.

 

Dakconstructie

Je dakconstructie gaat net zo lang mee als je woning, maar wanneer je last hebt (gehad) van lekkages kan het zomaar zijn dat je te maken hebt met houtrot. Laat dan het dak door een deskundige nakijken.

 

Hoe onderhoud je jouw schuine dak?

Om te beginnen willen we je erop attenderen dat een hellend dak onderhouden niet zonder risico’s is. Pak je deze klus zelf aan? Zorg dan voor extra veiligheid met bijvoorbeeld een looprooster of valbeveiliging. Schakel anders een dakdekkersbedrijf in als je het zelf niet ziet zitten.

Dakpannen vervangen

Gescheurde of gebroken dakpannen moeten altijd vervangen worden. Losliggende nokvorsten kunnen met Flexim dakmortel bevestigd worden. Lees in dit blog hoe je dit kan doen.

 

Dakgoten legen

Dakgoten legen is belangrijk om verstopping en lekkages te voorkomen, vooral als je in een bosrijke omgeving woont. Check dit regelmatig.

 

Dakpannen schoonmaken

Je hebt meer last van mossen en algen op een betonnen dakpan. Deze kan je het beste verwijderen met een hogedrukspuit of een borstel. De betonnen dakpannen kan je dan behandelen met dakpannenverf voor een nieuw beschermlaagje, maar meestal is het beter om deze te vervangen. Mos en algen zijn namelijk een teken van poreusheid omdat de wortels de pan binnen dringen.

 

Kilgoot controleren

De kil is de knik in het dak waar twee dakdelen in een hoek samenkomen. Hier zijn de dakpannen schuin afgezaagd met daaronder een kilgoot. De kilgoot is gevoelig voor lekkage en dient daarom regelmatig gecontroleerd te worden. Bekijk hier ons assortiment kilgoten.

 

 

Hopelijk hebben we je hiermee op weg kunnen helpen, kom je er niet uit? Dan kan je altijd contact met ons opnemen en kijken we met jou mee!

Contact: Telefoonnummer: 073 6900161, E-mail: info@adr-dakwinkel.nl

 

Bouwmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen