Schoorsteenbrand: Gebruik GEEN water!
Gebruik ChimFireStop Schoorsteenbrandblusser
Het wordt naarmate je het vaker doet steeds normaler: je woning voorzien van een knus haardvuur. Echter wordt vaak vergeten dat men heel plat gezegd brand aan het stoken is in eigen woning! Vanzelfsprekend dat de installatie voor je kachel goed onderhouden moet worden en dat je weet wat je moet doen als het fout gaat.
In deze blog geven we je tips over het herkennen van een schoorsteenbrand, het voorkomen én het verhelpen ervan.
Hoe herken je een schoorsteenbrand?
Mensen die een schoorsteenbrand hebben meegemaakt spreken vaak van een loeiend of bulderend geluid dat uit de schoorsteen komt. Het is te vergelijken met het geluid van een zware storm maar dat vindt in dit geval plaats in jouw rookgasafvoer. De oorzaak van het geluid komt door de extreme hitte in het rookkanaal. Hoe meer brand er plaats vind, hoe meer zuurstof er wordt aangetrokken. De zuurstof wordt met grof geweld naar binnen gezogen en zorgt er vervolgens voor dat de brand zich verder kan ontwikkelen. Op den duur komt er veel (zwarte) rook uit het kanaal en de schoorsteen.
Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?
Voor velen is er niks leukers dan fikkie stoken. Het is mooi om te zien hoe vuur ontstaat en we gooien dan ook vaak van alles op het vuur wat brandbaar is. Kranten, karton, verfhout, afval hout, het eindigt snel in de haard. Het verbanden van deze materialen zorgt voor een aanslag laag in het rookkanaal. Deze aanslag bestaat uit roet en uit creoscoot, een vettige en olieachtige aanslag die bestaat uit niet verbrande brandstofdeeltjes. Deze laag ontbrandt bij ongeveer 500°C wat makkelijk behaalt kan worden bij het stoken van hout!
Wat moet je NIET doen? Water!
Gebruik GEEN water om je schoorsteenbrand te blussen! Het lijkt een logische reactie om water op vuur te gooien maar met water doof je misschien enkel het vuur in de haard. Het rookkanaal blijft echter enorm heet. Het water verandert daarom snel in stoom wat resulteert in een hoge druk in de rookgasafvoer. Hierdoor kunnen scheuren ontstaan in het kanaal en in het ergste geval eindigt dit in een explosie. Iets wat je uiteraard niet in je woning wilt.
Wat moet je WEL doen? ChimFireStop!
Het is altijd goed om een grote emmer zand bij de hand te hebben. Een goede laag zand over het vuur zorgt ervoor dat er geen zuurstof bij kan en dat het vuur op den duur stikt. Natuurlijk heeft niet iedereen altijd een goede emmer zand ter beschikking. Daarom adviseren wij om altijd een ChimFireStop bij de hand te hebben! Deze fakkel ontsteek je eenvoudig en leg je vervolgens in de brandende haard. Uit de fakkel komt vervolgens een gasmengsel dat al het zuurstof in het rookkanaal weg trekt waardoor het vuur dooft. Zet vervolgens alle luchtkanalen dicht en open je ramen in het huis. Meer informatie kun je vinden op de artikelpagina van ChimFireStop, de meest compacte en snelle manier om een brandhaard te blussen.
Vervolgstappen bij een schoorsteenbrand
Het is belangrijk om snel te handelen bij een brandhaard om zo schade voor jezelf en omwonenden te beperken. Volg daarvoor onderstaande stappen:
- Doof het vuur met ChimFireStop: De ChimFireStop laat een gasmengsel vrij wat ervoor zorgt dat er geen zuurstof meer bij het vuur kan komen. Het vuur zal binnen een aantal seconden gedoofd zijn.
- Sluit vervolgens de luchttoevoeren: Hierdoor kan er nog minder lucht bij het vuur waardoor het sneller dooft.
- Bel de brandweer via het nummer 112: Zij zullen je voorzien van advies en brandweerlieden die het vuur vakkundig verder blussen.
- Zet de ramen in huis open: De rook kan dan het huis verlaten. Ga vervolgens in veiligheid buiten wachten op de brandweer die de situatie vakkundig verder afhandelen.
Hoe voorkom je een schoorsteenbrand?
Dankzij deze blog weet je nu hoe je moet handelen bij een brand in je rookkanaal. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Vandaar een aantal tips om de schade voor te zijn:
- Laat je schoorsteen minstens een keer per jaar schoonmaken door een erkend schoorsteenbedrijf. Let daarbij op voor oplichters! Daarnaast kun je om de zoveel tijd eenvoudig je eigen kanaal reinigen door een paspijp te installeren. Deze kun je eenvoudig uit elkaar schuiven zodat je vanuit binnen je installatie kunt reinigen.
- Gebruik minstens een keer per jaar Fulgurant. Het poeder van de Fulgurant vernietigd roet en teer in het schoorsteenkanaal. Ideaal voor schoorstenen met buizen.
- Zorg dat je altijd minstens een Chimfirestop in huis hebt! Voor een grotere haard adviseren wij minstens twee stuks in huis te hebben.
- Steek een haard aan met aanmaakblokjes of aanmaakhout, niet met papier of brandbare vloeistoffen. Deze laten eenmaal verbrand roet achter in het kanaal.
- Stook alleen droog hout. Leg je hout dan ook neer op een plek waar het overdekt is en waar het kan ventileren. Een garage is bijvoorbeeld geen geschikte plek omdat daar niet voldoende ventilatie plaatsvindt.