Inloggen
Bouwmandje
Groot assortiment voorradig
One-stop-shop
Pakketzending via GLS

Hoe dakshingles monteren op jouw tuinhuis of overkapping?

Hoe dakshingles monteren op jouw tuinhuis of overkapping?
Geplaatst op 31-3-2022 door Info ADR

Stappenplan dakshingles op het dak van jouw tuinhuis of veranda monteren

 

Het gebruik van dak shingles komt eigenlijk uit de VS, maar wordt steeds populairder in Nederland. Vaak worden dakshingles gebruikt voor het bedekken van daken van tuinhuisjes of balkonoverkappingen. Naast dat het decoratief is, is het ook veel eenvoudiger dan het aanbrengen van bitumen dakbedekking of dakpannen.

 

Is jouw dak geschikt voor dakshingles?

De punten waar je op moet letten zijn de egaalheid en de hellingshoek van het dak. Het dak zou egaal moeten zijn, bijboorbeeld door het gebruik van  Underlayment. Het liefst is de hellingshoek van het dak minimaal 25°. Heb je een hellingshoek van 15° of minder? Dan raden wij het gebruik van shingles af.

 

Begin met een goede voorbereiding door je ladder op een stevige ondergrond te zetten. Gebruik bijvoorbeeld een laddermat, zodat je ladder stabiel en stevig staat.

 

Stap 1. Uiteraard begin je met het droog en stofvrij maken van de ondergrond. Daarna meet je de shingles. Dit doe je door de lengte op te meten van het ingesneden deel.

 

Stap 2. Met bijvoorbeeld krijt kan je horizontale lijnen trekken op het dakbeschot. Begin bij de onderrand. Let op dat de afstand tussen de lijnen gelijk is aan de lengte van het ingesneden deel.

 

Stap3. Je begint met het plaatsten van de voetshingles. Deze bevestig je ondersteboven aan de onderrand van het dak. (dit noemen we voetshingles) Voor bevestiging zet je de shingles vast met asfaltnagels. De voetshingels onderaan het dak dienen 6-10 cm over de dakrand steken.

 

Stap 4. De volgende rij shingles leg je nu met de lamellen naar beneden wijzend. Hierbij is het belangrijk dat je de rugstroken tegen de krijtstreep aanlegt, hierdoor overlappen de shingels elkaar. De shingles leg je in halfsteens verband. Dit houdt in dat de lamellen steeds een halve lamel verspringen. Ook hier zet je de rugstroken vast met asfaltnagels.

 

Stap 5. De volgende rij shingles leg je met de rugstrook tegen de volgende krijtstreep aan. Zorg dat deze shingles de vorige rij netjes overlappen. Ga op deze manier verder naar de bovenste rij.

 

Stap 6. Ben je bovenaan het dak uitgekomen? Maak dan de nokshingles gereed. Dit doe je daar de lamellen van elkaar los te knippen. Door ze te verwarmen met een föhn of verfföhn worden deze flexibel en kan je ze in de lengte vouwen. Smeer de gemaakte nokshingles in met lijm en begin aan de kant die tegengesteld is aan de heersende windrichting. Plak de lamellen op de nok en bevestig deze met asfaltnagels, zorg er daarnaast voor dat je de lamellen laat overlappen.

 

Het mooiste is wanneer de asfaltnagels niet zichtbaar zijn. Aan het einde mag je de laatste shingle met alléén lijm bevestigen.

 

Stap 7. De afwerking! De randen werk je af met losgeknipte lamellen. Door bevestigen van een aluminium daktrim of hoekprofiel werk je de zijranden af. Voor een meer decoratieve look gebruik je houten windveren. De onderste rand (voetshingles) sla je om de dakrand heen en schroef je vast met een houten of aluminium lat.

 

Contact

Voor vragen kun je uiteraard altijd bij ons telefonisch terecht of via de mail. We staan je bij ADR-Dakwinkel graag te woord voor vakkundig advies en je te voorzien van een passende oplossing.

 

Bouwmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen