Inloggen
Bouwmandje
Groot assortiment voorradig
One-stop-shop
Pakketzending via GLS
Jouw dakpannen binnen
2-6 werkdagen geleverd!
Eenvoudige bestelling?
Snelle levering!
Pakket Zending Gratis
Vanaf € 125 (incl. BTW)

Welke ventilatiepan heb ik nodig?

Welke ventilatiepan heb ik nodig?
Geplaatst op 1-6-2022 door Melvin

Welke ventilatiepan moet ik kiezen?

 

Dat een dak goed moet ventileren is natuurlijk algemeen bekend. Als er onder de dakpannen niet voldoende ventilatie plaatsvindt dan kan het dakbeschot gaan schimmelen en rotten. Daarnaast heb je vaak meerdere ventilatiekanalen in je huis. Ook deze monden vaak uit in je dak. Maar hoe weet je nu welke soort ventilatie je nodig hebt? Hieronder vertellen we je er meer over.

 

Ventilatiekanaal?

Een ventilatiekanaal is meestal aangesloten op een ruimte waar relatief veel vocht afgevoerd moet worden. Denk hierbij aan een afzuiger voor de keuken, badkamer of het toilet. Het is dus van belang dat de zowel de afvoer als ventilatiepan vochtbestendig zijn. Daarom is de Universele Ventilatiepan van Klöber in dit geval de beste optie. Deze is namelijk van PVC en is daarom jaren bestendig tegen de afvoer van vochtige lucht.

Daarnaast is de Universele Ventilatiepan beter geschikt voor een ventilatiekanaal omdat deze pan wordt geleverd met een ronde adapter. Die kun je eenvoudig aansluiten op een bestaand of nieuw ventilatiekanaal. De adapters zijn beschikbaar in diameters van 100mm, 125mm en 150mm.

De universele ventilatiepan past in 95% van de gevallen tussen de huidige dakpannen. Heb je speciale dakpannen? Bel of mail ons gerust voor advies.

 

Dakventilatie?

Voor vrijwel alle type dakpannen is dezelfde dakpan beschikbaar in een ventilatiedakpan uitvoering. Deze luchtdoorvoer past dus perfect tussen de bestaande pannen en worden over het algemeen gebruikt voor de ventilatie van het dak zelf. Er zit geen aansluiting aan de onderkant van de pan waardoor het lastig is om een kanaal aan te sluiten. Daarnaast zijn de pannen vaak van beton welke van nature minder goed bestendig zijn tegen vocht. Daardoor kan de ventilatie dakpan eerder slijten en poreus worden.

 

Een unieke dakpan?

De Fleck Dakdoorvoer heeft een flexibele EPDM slab waardoor die in 99% van de gevallen toepasbaar is. Vanwege zijn flexibiliteit is de Fleck makkelijk toepasbaar op pannen met een andere afmeting. Denk hierbij aan pannen zoals de Kruispan, Tuile du Nord, Oude Holle of Postel Orage. Ook deze past onder de zonnepanelen en heeft een doorvoer van 100mm.

 

Zonnepanelen?

Komen er zonnepanelen op je dak? Of moet je een uitwendige ventilatiepijp vervangen omdat die teveel schaduw op het paneel creëert? Zowel de betonnen ventilatiepan als de universele ventilatiepan passen onder de zonnepanelen. Die steken een kleine 5 centimeter uit boven de dakpan. Hiermee heb je meteen een goede stok achter de deur voor een juiste installatie! Volgens de NEN-Normen moeten de zonnepanelen namelijk minstens 7 centimeter van het dak verwijdert zijn voor een optimaal rendement. Past de ventilatiepan volgens de installateurs er niet onder? Dan kan het zijn dat ze zich niet aan de regels hebben gehouden!

 

Heb je vragen over de juiste ventilatiepan voor de juiste toepassing? Dan helpen we je graag! 

 

    073-6900161

    info@adr-dakwinkel.nl

Bouwmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen