Inloggen
Bouwmandje
Groot assortiment voorradig
Pakketzending via GLS

8 regels waar je op moet letten bij het aansluiten van een kachelpijp

8 regels waar je op moet letten bij het aansluiten van een kachelpijp
Geplaatst op 29-9-2022 door Info ADR

8 regels waar je op moet letten bij het aansluiten van een kachelpijp

 

Heb je ergens een kachel op de kop getikt of nog een oude kachel staan die jij voor komende winter zelf wil aansluiten? Hiervoor moet je weten welke kachelpijp en aansluitingen je precies nodig hebt. Het zelf monteren van een rookkanaal is namelijk niet geel zonder risico’s en vergt soms wat kennis van een specialist. Een schoorsteenbrand of koolstofmonoxide vergiftiging wil je natuurlijk voorkomen. Voor de echte doe-het-zelfers die toch aan de slag gaan met het aanleggen van rookafvoer hebben wij een aantal regels beschreven die het meest belangrijk zijn.

 

1.      Is jouw bestaande rookkanaal geschikt?

Wanneer je al een rookkanaal of schoorsteen hebt, dan is het belangrijk om te controleren dat hier geen bochten in zitten van meer dan 45 graden. Het liefst gaat het rookkanaal in een rechte lijn omhoog. Daarnaast moet het materiaal uiteraard brandwerend zijn. Is het rookkanaal gemetseld? Controleer dan of de voegen in goede conditie zijn om het doorlaten van vocht te voorkomen. Mocht je twijfels hebben, dan adviseren wij altijd om een specialist in te schakelen om een schoorsteeninspectie uit te voeren. Bij een gemetselde rookkanaal is het gebruikelijk om een flexibele kachelpijp te gebruiken. Dit zodat de rendement van je kachel hoog blijft en je een schonere en betere verbranding krijgt. Daarnaast zal je in de meeste gevallen een betere trek ervaren in het rookkanaal.

Producten die jij waarschijnlijk nodig hebt:

 

2.      Hoeveel ruimte nodig om de kachelpijp? Afstand van de muur.

Is de kachelpijp zichtbaar? Dan is het ten zeerste van belang om de juiste afstand aan te houden tussen de kachelpijp en de muur. Hiervoor adviseren wij altijd 20 cm. Met een afstand van 20 cm behoud je een veilige afstand van brandbare materialen en kan je gerust van je warme kachel genieten. Belangrijk! 20 cm geld als ideale afstand voor een dubbelwandige kachelpijp. Kies je voor een enkelwandige kachelpijp? Dan adviseren we meestal 30 cm afstand vanaf de muur of brandbare materialen. Veiligheid staat voorop!

 

3.      Vanaf welke afstand het plafond moet je overstappen van enkelwandig naar dubbelwandige kachelpijp?

Een zichtbare kachelpijp kan in enkelwandige vorm meer rendement geven door een betere warmte uitstraling, maar moet wel op tijd overgaan naar een dubbelwandig kanaal. Dit is noodzakelijk om het risico op brand te verkleinen. Als regel adviseren wij om vanaf een afstand van 20 cm van het plafond over te stappen op een dubbelwandige kachelpijp. De kachelpijp gaat op dat moment door een verdiepingsvloer of dak heen waar zich brandbare materialen kunnen bevinden. Het overstappen van enkelwandig naar dubbelwandige kachelpijp gebeurt met een verloop. Daarna bouw je verder met dubbelwandige pijpen en houd een afstand van 5 cm vrij rondom de buis. Dan gebruik je tussen de buis en brandbare materialen een onbrandbare plaat. (Promafour, promasil)

Producten die jij waarschijnlijk nodig hebt:

 

4.      Onderhoud en schoonmaken van de houtkachel, schoorsteen en kachelpijp.

Het is belangrijk dat het gehele kanaal 1 keer per jaar geveegd wordt. Dit kan je het beste aan een specialist overlaten die ook gelijk een controle kan uitvoeren op gebreken en de conditie van het rookkanaal. Wat kan je zelf doen? De kachel goed schoonhouden door tijdig het as te verwijderen en de klep goed schoon te maken.

 

5.      Onderhoud en schoonmaak van de pelletkachel

De pelletkachel vergt meer onderhoud dan de houtkachel. Zo is het belangrijk dat je de verbrandingskamer, vuurkorf en ontsteking wekelijks met een stofzuiger schoonmaakt. Daarnaast maak je iedere week alle losse onderdelen zoals het brandbakje, rooster en de aslade schoon. Kijk voor de exacte schoonmaak regels in de handleiding van jouw type pelletkachel! Wij adviseren om het rookkanaal 2 tot 3 keer per jaar te laten vegen en daarnaast te controleren door een specialist.

 

Producten die jij waarschijnlijk nodig hebt:

 

6.      Het rookkanaal aftimmeren?

Voor het aftimmeren of omkokeren van de rookgasafvoer kan je het beste een omkokeringsbeugel gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat je gebruik maakt van brandwerend materiaal. Het aftimmeren gebeurt vaak in leefruimtes vanaf de eerste verdieping tot aan het dak. Ook wordt het vaak vanaf de woonkamer gedaan indien er bijvoorbeeld een open haard geïnstalleerd wordt. Om warmte vrij te laten, is het belangrijk dat er onder en boven ventilatieroosters gemonteerd zijn in de omkokering. Let op, de onbrandbare platen moeten minsten 12 mm dik zijn. Een voorbeeld is bijvoorbeeld promafour of promasil.

 

7.      Goede ventilatie

Een goede ventilatie in de ruimte waar de kachel staat is niet alleen belangrijk voor jouw gezondheid, maar ook om de houtkachel optimaal te laten branden. Geen goede trek in je rookkanaal? Zet bijvoorbeeld een deur open of een klap raam. Mocht dit niet helpen kun je altijd met een specialist kijken  naar een externe luchttoevoer.

 

8.      Rookkanaal door het dak heen monteren

Om de kachelpijp door het dak heen te monteren gebruik je altijd een dubbelwandige pijp. Daarnaast zorg je ervoor dat je een beugel onder het plafond gebruikt of onder de pannen op het dakbeschot zodat de buis stevig door het dak heen gaat. Belangrijk is om 5 cm rondom het kanaal vrij te laten en de dakplaat te monteren. De stormkraag monteer je 1 cm erboven, zodat ook hier de warmte vrij kan komen. Om het af te maken moet het kanaal 50 cm boven de nok uitkomen. Dit is een regel die wettelijk verplicht is en je aan dient te houden.

 

Producten die jij waarschijnlijk nodig hebt:

 

Toch een rookkanalen specialist inschakelen?

Wij doen ons best om je zoveel mogelijk advies en tips te geven waar nodig. Hiervoor kan je ons altijd telefonisch of per mail bereiken. Dit kan door te bellen naar 073 - 69 00 161 of te mailen naar [email protected]. Uiteraard kan je ook bij ons op locatie komen, zodat we nog meer uitleg kunnen geven. Helaas moeten we het monteren aan jou overlaten en daarom adviseren we bij twijfel om altijd een specialist in te schakelen. Deze zal het rookkanaal volgens wettelijke eisen installeren, waardoor risico’s van incorrecte montage uitgesloten kunnen worden. Een goed aangesloten rookkanaal voorkomt schoorsteenbranden en koolstofmonoxidevergiftiging.

 

Hieronder in de afbeelding vind je een opstelling van de meest voorkomende situaties bij het aansluiten van een rookkanaal:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe sluit je een kachel aan?

Wij beschrijven in deze blog tips en advies over hoe je een kachel kan aansluiten! Hier lees je over waar je rekening mee dient te houden, wat afwaterend monteren is? en hoe je begint met het aansluiten van een rookgasafvoer aan jouw kachel.

 

Kunnen wij je verder helpen?

Bij ADR-Dakwinkel vind je niet alleen een ruim aanbod voor kachelpijpen. Je kunt bij ons ook terecht voor een ruim assortiment voor een hellend of plat dak. Daarnaast denken we met je mee in oplossingen voor rookgasafvoer systemen. Kan je een product niet vinden? Of zoek je een andere maat? Geen probleem wij denken in oplossingen en helpen je graag op weg met jouw project. Dus neem gerust contact met ons op via de chat, telefoon (073 - 69 00 161) of mail ([email protected]).

 

 

 

 

Dakdekken zonder zorgen

Hé klusser! Wanneer je wel wat hulp kan gebruiken, staan wij altijd voor je klaar. Vele tevreden doe-het-zelvers gingen je voor en daar zijn we trots op! Lees hieronder onze reviews.

Bekijk reviews
“Snelle en keurige service. Dakpanboortjes hadden het zwaar te voorduren bij het boren van mijn dakpannen. Nadat ik dit gemeld had kreeg ik kosteloos nieuwe boortjes toegestuurd.“
Marc A.
“Na een offerte opgevraagd te hebben kreeg ik snel en deskundig advies. Maatwerk met een goede prijs.“
Gijs
“Goedkoper in prijs dan bouwmarkten en bouwcenter “
W.
“Erg fijn en goed geholpen. Ik had een product teveel en geen probleem, breng maar terug en het geld werd overgemaakt. Zouden nog al wat bedrijven een voorbeeld aan kunnen nemen. Top “
M. Visser
“Aanvankelijk ging er wat mis bij de verzending van de juiste facturen, maar prima service. Net zolang doorgegaan tot de juiste facturen zijn geleverd. Zeer vriendelijke mensen en zeer snelle levering van de pannen met een goed advies. Super bedankt. “
Sjef
“ Levering was niet zo snel ( zou gebeld worden als ik de bestelling af kon halen) Na enkele telefoontje, lag mijn bestelling klaar, met excuus voor de vertraging. Werd correct geholpen, kreeg nog advies mee, en mochten er vragen zijn kon ik altijd bellen. Top! “
Leo
“ Levering snel en keurig verpakt. Het was echter niet helemaal zoals bestelt. Dat kon gelukkig in het werk zonder probleem opgelost worden. “
Hans
“ Site werkt goed, ze hebben een hoop op voorraad. Binnen 2 uur na bestelling kreeg ik al een bevestiging dat het onderweg was. Netjes geleverd en in uitstekende staat. Ik woon in Spanje waar dingen gewoon niet 'bestaan' of niet leverbaar zijn. Dus om in Nederland een site te vinden die alles zo goed heeft geregeld is super! Ik was in Nederland op bezoek, maar voor de toekomst zou het fijn zijn als ADR ook in de rest van Europa zou leveren! “
Dike
“ Deze ergonomisch perfecte kniestukken werken uitstekend als aanvulling op mijn lieslaarsen. Zeer snel geleverd en goed verpakt. “
Frank
“ Ik had een paar dakpannen nodig, maar wist totaal niet welke ik moest hebben. Dankzij het live contact via de site kon ik foto's en maten sturen en werd mij direct een link gegeven naar de juiste soort. Met drie werkdagen had ik ze binnen aan de andere kant van het land, uitstekend gedaan. “
Colin
“ Top service met snelle levering. Duidelijke bestelsite. Alles bij elkaar zeer tevreden over de producten, service en levering. Ga vooral zo door. ?? “
Willem
“ Ik heb coating voor de dakgoot besteld en zeer tevreden !! Snelle levering en een nette prijs. “
Sander
“ Super geholpen en geadviseerd door Melvin , ik kon ook meteen mijn artikelen meenemen. Dit bedrijf denkt echt met je mee. “
Alex
“ Zeer snelle service. Het product werd zeer goed voorgesteld op de website en doet wat het moet doen. De paste was heel makkelijk te bewerken. De nokpannen liggen opnieuw keurig vast. Top! “
Geert
“ Er wordt meegedacht, meegekeken en professioneel geadviseerd. Fantastische persoonlijke service. Perfecte snelle levering. Meer dan tevreden. “
Els
“ Ik heb een schoorsteen kap besteld voor houtstook met 4 sleuven aan de zijkant alles wat de beschrijving zegt klopt en ik steek nu met plezier mijn open haard aan “
Krapels
“ Fast and professional assistance! “
Bjorn
“ Snelle levering tegen zeer concurrerende prijzen! Een aanrader als je snel om dakpannen verlegen zit. Overzichtelijk bestelproces van webshop tot aflevering. “
Alice
“ Vlot verloop van bestelling tot levering. Na ongeveer een weekje had ik mijn spullen thuis . Ik heb een dubbel geïsoleerde buis besteld en attributen. De dakdoorvoer was niet voorradig, maar een week later werd deze nageleverd . De vraag over de stormkraag is vlot beantwoord. Kortom , een goede ervaring met bestellen via de site , bij een winkel die ik voordien niet kende . “
Peter
“ Schoorsteen veeg set besteld. Goed product en super snelle levering. Zeer tevreden. “
Henk
“ Voor de tweede keer besteld en weer de volgende dag geleverd. Deze keer een kapot item erbij maar dit werd uitstekend opgelost door ADR dakwinkel. Aanrader! “
Dennis
“ Voor bladvangers in de goot hoef je niet te verder zoeken, prima prijzen en snelle levering “
Frans
“ Prima doorzoekbare web winkel , snelle en duidelijke reactie op bestelling. Vlotte levering. Vriendelijke reactie op een vraag om verduidelijking “
Fons
“ Uitstekend geholpen met de keuze van dakpannen, hele snelle reacties en geleverd binnen de gewenste termijn! Top service! “
Marianne
“ ik ben erg goed geholpen zowel op de site als in hun winkel. vriendelijk en behulpzaam personeel. Goede adviezen gehad. denken perfect mee! een aanrader!!!! “
Cor
“ Solarguard Pro besteld voor mijn nieuwe zonnepanelen. Hieronder zat na de eerste week al meteen een nest van vreselijke duiven. Enorm veel last van tijdens het thuiswerken dus gezocht naar een blijvende oplossing. Het is inmiddels geinstalleerd en ziet er tip-top uit. Erg tevreden mee. Snelle levering! “
Mintes
“ Goede snelle service en zijn ideale ventilatie pannen. Passen perfect en we hebben ze meteen laten plaatsen. Zeer tevreden “
Claudia
“ Aanvankelijk wilden we het artikel bestellen via bol.com, maar we ontdekten dat het aanzienlijk goedkoper was om het rechtstreeks bij uw zaak te kopen en daar hebben we geen spijt van. 100% tevreden! “
Aart
“ Overzichtelijke webshop, soepel bestelproces, en snelle levering van degelijke producten. Toen bleek dat de beoogde toepassing niet optimaal was werd door de behulpzame helpdesk aktief meegedacht en resterend materiaal zonder problemen teruggenomen (dikke pluim voor klantvriendelijkheid!). “
Guido
“ Goed produkt voor een super lage prijs, ik bedoel wel 20Euro goedkoper als de bouwwinkel Snel geleverd en top service “
Francisco
“Prima bedrijf. Mooie website met uitleg over producten en filmpjes hoe te gebruiken. Bestellen was makkelijk en super snel geleverd. Product makkelijk te verwerken nu afwachten hoelang het meegaat maar dat komt goed is mijn eerste indruk. “
Bekkum
“Pakket Flexim besteld. Had een strip van iemand meegekregen en gebruikt. Werkt super! Heb wat dakprojecten staan waarbij ik dit goed kan gebruiken. Site overzichtelijk, bestelling verliep soepel en paar dagen later pakket ontvangen. Aanrader! “
Goedgebure
“Enorm goed geholpen door deze mannen. Weten goed waar ze het over hebben en denken mee in oplossingen! Erg fijn dat ik langs kon komen en dat alles tevens voorradig was en ik het direct mee kon nemen “
Van der Pol

Bouwmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen