Inloggen
Bouwmandje
Groot assortiment voorradig
One-stop-shop
Pakketzending via GLS

8 regels waar je op moet letten bij het aansluiten van een kachelpijp

8 regels waar je op moet letten bij het aansluiten van een kachelpijp
Geplaatst op 29-9-2022 door Info ADR

8 regels waar je op moet letten bij het aansluiten van een kachelpijp

 

Heb je ergens een kachel op de kop getikt of nog een oude kachel staan die jij voor komende winter zelf wil aansluiten? Hiervoor moet je weten welke kachelpijp en aansluitingen je precies nodig hebt. Het zelf monteren van een rookkanaal is namelijk niet geel zonder risico’s en vergt soms wat kennis van een specialist. Een schoorsteenbrand of koolstofmonoxide vergiftiging wil je natuurlijk voorkomen. Voor de echte doe-het-zelfers die toch aan de slag gaan met het aanleggen van rookafvoer hebben wij een aantal regels beschreven die het meest belangrijk zijn.

 

1.      Is jouw bestaande rookkanaal geschikt?

Wanneer je al een rookkanaal of schoorsteen hebt, dan is het belangrijk om te controleren dat hier geen bochten in zitten van meer dan 45 graden. Het liefst gaat het rookkanaal in een rechte lijn omhoog. Daarnaast moet het materiaal uiteraard brandwerend zijn. Is het rookkanaal gemetseld? Controleer dan of de voegen in goede conditie zijn om het doorlaten van vocht te voorkomen. Mocht je twijfels hebben, dan adviseren wij altijd om een specialist in te schakelen om een schoorsteeninspectie uit te voeren. Bij een gemetselde rookkanaal is het gebruikelijk om een flexibele kachelpijp te gebruiken. Dit zodat de rendement van je kachel hoog blijft en je een schonere en betere verbranding krijgt. Daarnaast zal je in de meeste gevallen een betere trek ervaren in het rookkanaal.

Producten die jij waarschijnlijk nodig hebt:

 

2.      Hoeveel ruimte nodig om de kachelpijp? Afstand van de muur.

Is de kachelpijp zichtbaar? Dan is het ten zeerste van belang om de juiste afstand aan te houden tussen de kachelpijp en de muur. Hiervoor adviseren wij altijd 20 cm. Met een afstand van 20 cm behoud je een veilige afstand van brandbare materialen en kan je gerust van je warme kachel genieten. Belangrijk! 20 cm geld als ideale afstand voor een dubbelwandige kachelpijp. Kies je voor een enkelwandige kachelpijp? Dan adviseren we meestal 30 cm afstand vanaf de muur of brandbare materialen. Veiligheid staat voorop!

 

3.      Vanaf welke afstand het plafond moet je overstappen van enkelwandig naar dubbelwandige kachelpijp?

Een zichtbare kachelpijp kan in enkelwandige vorm meer rendement geven door een betere warmte uitstraling, maar moet wel op tijd overgaan naar een dubbelwandig kanaal. Dit is noodzakelijk om het risico op brand te verkleinen. Als regel adviseren wij om vanaf een afstand van 20 cm van het plafond over te stappen op een dubbelwandige kachelpijp. De kachelpijp gaat op dat moment door een verdiepingsvloer of dak heen waar zich brandbare materialen kunnen bevinden. Het overstappen van enkelwandig naar dubbelwandige kachelpijp gebeurt met een verloop. Daarna bouw je verder met dubbelwandige pijpen en houd een afstand van 5 cm vrij rondom de buis. Dan gebruik je tussen de buis en brandbare materialen een onbrandbare plaat. (Promafour, promasil)

Producten die jij waarschijnlijk nodig hebt:

 

4.      Onderhoud en schoonmaken van de houtkachel, schoorsteen en kachelpijp.

Het is belangrijk dat het gehele kanaal 1 keer per jaar geveegd wordt. Dit kan je het beste aan een specialist overlaten die ook gelijk een controle kan uitvoeren op gebreken en de conditie van het rookkanaal. Wat kan je zelf doen? De kachel goed schoonhouden door tijdig het as te verwijderen en de klep goed schoon te maken.

 

5.      Onderhoud en schoonmaak van de pelletkachel

De pelletkachel vergt meer onderhoud dan de houtkachel. Zo is het belangrijk dat je de verbrandingskamer, vuurkorf en ontsteking wekelijks met een stofzuiger schoonmaakt. Daarnaast maak je iedere week alle losse onderdelen zoals het brandbakje, rooster en de aslade schoon. Kijk voor de exacte schoonmaak regels in de handleiding van jouw type pelletkachel! Wij adviseren om het rookkanaal 2 tot 3 keer per jaar te laten vegen en daarnaast te controleren door een specialist.

 

Producten die jij waarschijnlijk nodig hebt:

 

6.      Het rookkanaal aftimmeren?

Voor het aftimmeren of omkokeren van de rookgasafvoer kan je het beste een omkokeringsbeugel gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat je gebruik maakt van brandwerend materiaal. Het aftimmeren gebeurt vaak in leefruimtes vanaf de eerste verdieping tot aan het dak. Ook wordt het vaak vanaf de woonkamer gedaan indien er bijvoorbeeld een open haard geïnstalleerd wordt. Om warmte vrij te laten, is het belangrijk dat er onder en boven ventilatieroosters gemonteerd zijn in de omkokering. Let op, de onbrandbare platen moeten minsten 12 mm dik zijn. Een voorbeeld is bijvoorbeeld promafour of promasil.

 

7.      Goede ventilatie

Een goede ventilatie in de ruimte waar de kachel staat is niet alleen belangrijk voor jouw gezondheid, maar ook om de houtkachel optimaal te laten branden. Geen goede trek in je rookkanaal? Zet bijvoorbeeld een deur open of een klap raam. Mocht dit niet helpen kun je altijd met een specialist kijken  naar een externe luchttoevoer.

 

8.      Rookkanaal door het dak heen monteren

Om de kachelpijp door het dak heen te monteren gebruik je altijd een dubbelwandige pijp. Daarnaast zorg je ervoor dat je een beugel onder het plafond gebruikt of onder de pannen op het dakbeschot zodat de buis stevig door het dak heen gaat. Belangrijk is om 5 cm rondom het kanaal vrij te laten en de dakplaat te monteren. De stormkraag monteer je 1 cm erboven, zodat ook hier de warmte vrij kan komen. Om het af te maken moet het kanaal 50 cm boven de nok uitkomen. Dit is een regel die wettelijk verplicht is en je aan dient te houden.

 

Producten die jij waarschijnlijk nodig hebt:

 

Toch een rookkanalen specialist inschakelen?

Wij doen ons best om je zoveel mogelijk advies en tips te geven waar nodig. Hiervoor kan je ons altijd telefonisch of per mail bereiken. Dit kan door te bellen naar 073 - 69 00 161 of te mailen naar info@adr-dakwinkel.nl. Uiteraard kan je ook bij ons op locatie komen, zodat we nog meer uitleg kunnen geven. Helaas moeten we het monteren aan jou overlaten en daarom adviseren we bij twijfel om altijd een specialist in te schakelen. Deze zal het rookkanaal volgens wettelijke eisen installeren, waardoor risico’s van incorrecte montage uitgesloten kunnen worden. Een goed aangesloten rookkanaal voorkomt schoorsteenbranden en koolstofmonoxidevergiftiging.

 

Hieronder in de afbeelding vind je een opstelling van de meest voorkomende situaties bij het aansluiten van een rookkanaal:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe sluit je een kachel aan?

Wij beschrijven in deze blog tips en advies over hoe je een kachel kan aansluiten! Hier lees je over waar je rekening mee dient te houden, wat afwaterend monteren is? en hoe je begint met het aansluiten van een rookgasafvoer aan jouw kachel.

 

Kunnen wij je verder helpen?

Bij ADR-Dakwinkel vind je niet alleen een ruim aanbod voor kachelpijpen. Je kunt bij ons ook terecht voor een ruim assortiment voor een hellend of plat dak. Daarnaast denken we met je mee in oplossingen voor rookgasafvoer systemen. Kan je een product niet vinden? Of zoek je een andere maat? Geen probleem wij denken in oplossingen en helpen je graag op weg met jouw project. Dus neem gerust contact met ons op via de chat, telefoon (073 - 69 00 161) of mail (info@adr-dakwinkel.nl).

 

 

 

 

Bouwmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen