Inloggen
Bouwmandje
Groot assortiment voorradig
One-stop-shop
Pakketzending via GLS

Soorten dakpannen

Jouw dakpannen binnen
2-6 werkdagen geleverd!
Pakket Zendingen voor 15:00 uur
besteld, dezelfde dag verzonden
Pakket Zending Gratis
Vanaf € 125 (incl. BTW)

Soorten dakpannen

Soorten dakpannen

Hoe is een pannendak opgebouwd?

Dakpannen zijn er in twee soorten materialen te verkrijgen, namelijk beton en keramisch. Daarnaast heb je de keus tussen een hoop verschillende type en modellen dakpannen. Ieder model heeft weer zijn eigen uiterlijke kenmerken en geven je huis een ander aanzicht. Wanneer je eenmaal de keus hebt gemaakt uit het model en materiaal dakpan, is het belangrijk om te weten hoe je pannendak is opgebouwd en welke soorten dakpannen je allemaal nodig hebt.

 

Dakpannen

Een kleine geschiedenisles! Dakpannen worden al heel lang gebruikt, al sinds 700 voor christus. In al die tijd zijn ze wel iets van vorm en uiterlijk veranderd. Een dakpan wordt op een hellend dak gelegd en zorgt ervoor dat jouw dak waterdicht is. Voor een compleet dak heb je niet alleen dakpannen nodig, maar ook toebehoren. Dit leggen we je hieronder verder uit.

 

Gevelpannen

Een gevelpan wordt ook wel kantpan genoemd. Je vindt de gevelpan aan de zijkant van het dak. Deze overlappen de muur zodat er geen water in de spouw of de muren loopt. Je herkent de gevelpan aan de hoek of “flap” die aan de zijkant van de dakpan zit. Deze “flap” overlapt de gevel of de muur.

 

Chaperonpannen

Wat is een chaperonpan? Voor de afwerking van een lessenaarsdak heb je een hulpstuk nodig, de chaperon. Ook gebruikt voor het aansluiten van een plat dak op een hellend dak. Chaperonpannen hebben net als kantpannen een zogenaamde “flap” of hoek die uitsteekt. Deze hoek zit aan de bovenkant van de pan en is bedoeld om de nok van het dak te overlappen. Op een lessenaarsdak zitten meestal geen nokvorsten.             

 

Halve pannen

Met halve pannen heb je iets meer speling als het aankomt op de maat van je dak breedte. Soms komt het voor dat je net niet met een hele dakpan uitkomt. Een halve dakpan wordt ook vaak gebruikt bij hoek- en killkepers.

 

Ventilatiepannen

Met ventilatiepannen kan je een dak stormbestendig maken. De druk op de dakpannen wordt verbeterd, waardoor dakpannen er nauwelijks meer van het dak afwaaien. Daarnaast zorgt een ventilatiepan voor goede ventilatie van het dak. Condensvorming kan voorkomen worden en de kwaliteit van het gehele dak wordt behouden.

 

 

Nokvorsten

Vaak is de nokvorst half rond, halfronde vorst. Deze gebruik je voor de afwerking en afsluiting van het hellend dak. De vorst of nokpan verbindt de twee dak zijdes op het hoogste punt, de nok. Hierdoor kan er geen water naar binnenlopen en is het dak mooi afgewerkt.

 

Dakpannen bestellen bij ADR-Dakwinkel

Bij ADR-Dakwinkel beschikken we over een ruim assortiment dakpannen en zijn we bereikbaar voor vragen, tips en advies. Kom je er niet uit? Bereik ons via de chat, telefoon (073 - 69 00 161) of mail (info@adr-dakwinkel.nl)! Samen kijken we naar de beste oplossing voor de afwerking van jouw hellend dak.

Bouwmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen