Inloggen
Bouwmandje
Groot assortiment voorradig
One-stop-shop
Pakketzending via GLS

Keuzehulp - Rookkanalen

Jouw dakpannen binnen
2-6 werkdagen geleverd!
Pakket Zendingen voor 15:00 uur
besteld, dezelfde dag verzonden
Pakket Zending Gratis
Vanaf € 125 (incl. BTW)

Keuzehulp - Rookkanalen

Keuzehulp - Rookkanalen

Houtkachel

Opbouw Rookgasafvoer

De opbouw van een rookgasafvoer is van het belang voor het ‘veilig stoken’ en voor het rendement van de kachel! Er zijn veel verschillende situaties en het is natuurlijk niet mogelijk om elke situatie hier uit te leggen. Hieronder zijn een aantal verschillende situaties uitgelegd!

 

Condensaflopend monteren

Wij adviseren je om alles condensaflopend te monteren! Bij de verbranding van hout komt water vrij wat zich kan ophopen in het kanaal. Dit water kan naar beneden glijden. Door het op de juiste manier te monteren krijg je geen strepen aan de buitenzijde van de buis. Mocht je het verkeerd monteren dan krijg je na verloop van tijd bruine strepen op de buitenkant van het rookgasafvoer. Hieronder laten we zien hoe je het beste de verbinding kan maken tussen de buizen.

Opbouw houtkachel

Vrijstaande Houtkachel

Bij een vrijstaande kachel wordt er gekeken naar de situatie van de houtkachel tot aan het plafond en vanaf het plafond naar de trekkap.

 

Vanaf de houtkachel naar het plafond

We adviseren je om enkelwandig rookgasafvoer toe te passen vanaf de houtkachel naar het plafond. Dit zou kunnen met Dikwandig Rookgasafvoer, Enkelwandig RVS of Blauw Gegloeid.

 

Het is van belang om te weten of het plafond hittebestendig is. Mocht dat niet het geval zijn, dien je over te gaan op dubbelwandig rookgasafvoer 30 cm onder het plafond. Dit om te voorkomen dat er bruine vlekken op het plafond komen of zelfs erger; het plafond in brand.

 

Vanaf het plafond naar de trekkap

Dit moet worden gerealiseerd met dubbelwandig rookgasafvoer, verkrijgbaar in het RVS en Zwart RVS. Mocht het rookgasafvoer gemonteerd worden in een gemetselde schoorsteen of een ingebouwd kanaal, dan kan er ook Flexibele Buis worden toegepast.

 

In de onderstaande afbeelding wordt weergeven welke onderdelen er benodigd zijn bij een vrijstaande houtkachel.

Opbouw houtkachel

Inbouw Haard

Bij een inbouw openhaard is het schoorsteenkanaal vaak al bestaand. Je kan dan een Flexibele Buis in het rookkanaal plaatsen met daaromheen Perlite voor de isolatie! Let daarbij wel goed op of je dubbelwandige flexibele buis nodig hebt of je vooruit kan met enkelwandig.

 

Met onze leverbare hulpstukken kun je de flexibele buis snel aansluiten op de openhaard en snel aansluiten op de schoorsteen! Zo krijg je een degelijke en eenvoudige verbinding vanaf de openhaard naar de trekkap!

 

Mocht je er met deze informatie nog niet uitkomen, neem dan gerust contact met ons op!

Afvoeren Houtkachels

Er zijn houtkachels die een afvoer hebben aan de achterzijde en houtkachels met de afvoer aan de bovenzijde. Bij de keuze van het rookgasafvoer, kies dan voor een diameter wat hetzelfde is of net iets groter dan de diameter van de afvoer van de kachel. De diameter van de kachel is berekend door de fabrikant en zorgt voor een optimale verbranding en dus optimale rendement van jouw houtkachel. Middels een Verlopen kun je eenvoudig naar de juiste diameter rookgasafvoer gaan.

 

Kachel met afvoer aan de bovenzijde

Voor een kachel met de afvoer aan de bovenzijde adviseren wij je een paspijp toe te passen bij de montage van de enkelwandige rookgasafvoer. Zo kun je eenvoudig je kachel onderhouden en eventueel de buis verwijderen bij het vegen. Let op dat je wel muurbeugels toepast zodat niet het gewicht van de rookgasafvoer volledig berust op de kachel. Eventueel kan er ook eenvoudig een klep in het rookgasafvoer worden gemaakt zodat je het vuur wat beter kan regelen!

 

Kachel met afvoer aan achterzijde

Bij een kachel met de afvoer aan de achterzijde adviseren wij je een T-stuk toe te passen met een dop aan de onderzijde. Zo kun je eenvoudig het kanaal vegen en kan de roet wat van het vegen komt, in de dop vallen. De dop is er dan eenvoudig vanaf te halen.

Toe te passen rookkanalen

Enkelwandige Rookkanalen

Enkelwandige rookkanalen worden toegepast vanaf de kachel tot aan het plafond. Wij hebben verschillende soorten enkelwandige rookkanalen voorradig. Hieronder een omschrijving van de verschillende Rookkanalen

 

Dikwandig Stalen Rookkanalen

De dikwandig stalen rookkanalen adviseren wij om toe te passen bij uw houtkachel. Vanwege de hoogwaardige staalsoort, de 2mm materiaaldikte en de hoogwaardige poedercoating, is dit een zeer duurzaam product. De uitstraling blijft na verloop van tijd hetzelfde en het is goed te onderhouden.

Vanwege de vele hulpstukken kun je in vele situaties deze rookkanalen toevoegen! Ook zijn alle hulpstukken aanwezig om het aan te sluiten op het dubbelwandig rookkanaal.

We hebben dikwandige rookkanalen in het Zwart en in het Antraciet. Verkrijgbaar in 130 mm en 150 mm.

Let op dat de dikwandig stalen rookkanalen enkel binnen toegepast kan worden. Voor buitengebruik is dit niet geschikt.

Bekijk hier het assortiment Dikwandig Stalen Rookkanalen

 

Enkelwandig RVS Rookkanalen

Het dunwandige enkelwandige RVS rookgasafvoeren is het juiste rookgasafvoer voor buiten huis en is ook zeer geschikt voor binnen huis. Door het gebruik van AISI 316 is het een duurzame oplossing voor het aansluiten van jouw kachel.

Vanwege de vele hulpstukken kun je in vele situaties deze rookkanalen toevoegen! Ook zijn alle hulpstukken aanwezig om het aan te sluiten op het dubbelwandig rookkanaal.

Het enkelwandige RVS rookgasafvoer is verkrijgbaar in 125 mm, 150 mm en 200 mm.

Bekijk hier het assortiment Enkelwandig RVS Rookkanalen

 

Enkelwandig Blauw Gegloeide Rookkanalen

Het dunwandige blauw gegloeide rookgasafvoer is onze budget-line rookgasafvoer. Vanwege de goedkopere materiaalsoort en afwerking, is dit niet zo duurzaam als de andere oplossingen welke wij in ons assortiment hebben. Heb je bijvoorbeeld een tijdelijke oplossing of wil je het zo goedkoop mogelijk maken, dan is dit de juiste rookgasafvoer voor je.

Deze rookgasafvoer kan enkel binnen huis gebruikt worden. Buiten roest het materiaal direct.

Het blauw gegloeide rookgasafvoer is verkrijgbaar in 110 mm, 120 mm, 130 mm en 150 mm.

Bekijk hier het assortiment Blauw Gegloeide Rookkanalen

 

Dubbelwandige Rookkanalen

De dubbelwandige rookkanalen die wij in ons assortiment hebben, worden toegepast waar de buitenzijde van het rookgasafvoer niet warmer dan 80 graden mogen worden. Door het klemsysteem kunnen de producten gemakkelijk met elkaar gekoppeld worden. De dubbelwandige rookkanalen hebben we in het RVS en in het RVS Zwart Gepoedercoat.

Het dubbelwandige rookgasafvoer kan zowel binnen als buiten toegepast. Door de AISI 304 buitenzijde blijft het materiaal geschikt voor langdurig in de regen.

Bekijk hier het assortiment Dubbelwandige RVS Rookkanalen

Bekijk hier het assortiment Dubbelwandige RVS Zwart Rookkanalen

Bouwmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen