Inloggen
Bouwmandje
Groot assortiment voorradig
One-stop-shop
Pakketzending via GLS

Rookgasafvoer

Jouw dakpannen binnen
2-6 werkdagen geleverd!
Pakket Zendingen voor 15:00 uur
besteld, dezelfde dag verzonden
Pakket Zending Gratis
Vanaf € 125 (incl. BTW)

Rookgasafvoer

Rookgasafvoer

Hoge energieprijzen, stookkosten verlagen met een pellet- of houtkachel

Het kan erg verschillen hoe kosten je met een pellet- of houtkachel kan besparen. Is een pelletkachel daadwerkelijk goedkoper dan gas? Dit ligt uiteindelijk aan de isolatie en grootte van je woning.

Heb je een goed geïsoleerd huis? Dan bespaar je ongeveer zo’n 20% aan stookkosten. Dit kan op jaarbasis oplopen in honderden euro’s. Heb je een matig geïsoleerd huis? Dan kan de besparing oplopen naar 50% of meer! Daarnaast geldt natuurlijk hoe meer gas je verbruikt, hoe meer je bespaart. Ben je van plan om een pelletkachel of houtkachel aan te sluiten, aan een bestaande schoorsteen of nieuwe kachelpijp? Schakel dan altijd een specialist in of vraag om advies bij ADR-Dakwinkel. Goede pelletkachel afvoer is crusciaal, een verkeerde montage kan veel risico’s met zich meebrengen, zoals brand.

Dubbelwandige kachelpijpen voor veilige rookafvoer

Naast enkelwandige kachelpijpen zijn er ook dubbelwandige pijpen. Deze bevatten 25 mm isolatie om zoveel mogelijk warmtestraling tegen te houden. Hierdoor worden brandbare materialen in de buurt beschermt tegen risico’s op brand. Wanneer een kachelpijp door een vloer, plafond of muur moet lopen is het daarom verplicht om gebruik te maken van een dubbelwandige kachelpijp. Ga je voor veiligheid? Kies dan altijd een dubbelwandig rookkanaal!

Dubbelwandige kachelpijp RVS of zwart?

Of je voor zwart of RVS kiest is een beetje aan smaak gebonden. Wanneer het rookkanaal zichtbaar is, wordt er over het algemeen vaker gekozen voor een zwarte dubbelwandige kachelpijp. Kachels zijn meestal ook zwart van kleur dus dit sluit mooi op elkaar aan.

Voordelen van dikwandig staal kachelpijpen

Een dikwandige kachelpijp is gemaakt van 2 mm dik hoogwaardig staal. Deze is zwart gelakt met een hittebestendige senotherm coating. Een dikwandige kachelpijp is geschikt voor alle soorten kachels en is niet geïsoleerd. Hierdoor komt er veel stralingswarmte van de kachelpijp af, waardoor je extra rendement uit je kachel haalt. Doordat een dikwandige kachelpijp geen isolatie heeft, mag deze alleen in het zicht gemonteerd worden met voldoende afstand (20 cm) van brandbare materialen. Wanneer je een dikwandige kachelpijp door de muur of het plafond moet leiden ben je verplicht om verder te gaan met een geïsoleerde dubbelwandige kachelpijp. Op deze manier voorkom je brandgevaar.

Welke maat kachelpijp heb je nodig?

Een kachelpijp moet natuurlijk goed aansluiten op een kachel. Over het algemeen staat in de specificaties of handleiding vermeld welke maat dit moet zijn. Het is belangrijk om je hieraan te houden om risico’s op brandgevaar te verkleinen of voorkomen. Twijfel je over de maat dan kan je gerust contact met ons opnemen.

Waarom kiezen voor een enkelwandig RVS kachelpijp?

Onze enkelwandige kachelpijpen zijn gemaakt van hoge kwaliteit roestvrij staal. Met een dikte van 0,6 mm is de enkelwandige kachelpijp niet geïsoleerd en straalt deze veel warmte uit. Hierdoor kan je een ruimte efficiënt verwarmen. Een enkelwandige rookkanaal kan gebruikt worden voor alle soorten kachels, maar mag alleen in het zicht gemonteerd worden. Als regel gebruiken wij dat de montage met een minimale afstand van de muur of andere brandbare materialen van 30 cm moet zijn. Ga je door de muur of het plafond? Dan dien je verder te gaan met een geïsoleerd, dubbelwandig rookkanaal.

Flexibele kachelpijp voor bestaande schoorsteen gebruiken

Ga je een kachel aansluiten op een bestaande schoorsteen, dan wordt er in de meeste gevallen gebruik gemaakt van een flexibele kachelpijp. Dit aansluiten dient met 2 personen te gebeuren. De één staat op het dak met de nodige veiligheidsvoorzieningen en de ander wacht onderaan de schoorsteen. Belangrijk is dat deze persoon een stofmasker, veiligheidsbril en helm draagt. Uit de schoorsteen kan namelijk veel stof komen en grotere brokken. Draag handschoenen om je handen te beschermen tegen de scherpe randen van de flexibele buizen. Door de flexibele buis in de schoorsteen te isoleren met perlite, ontstaat er sneller een volledige ontbranding en een betere trek in het kanaal. Hierdoor blijft er een langere verbranding in de kachel en hoef je uiteindelijk minder hout te stoken. Wij raden meestal dubbelwandige flexibele rookkanalen aan doordat deze schoner blijven en hogere temperaturen aan kunnen. Voor een pelletkachel is een enkelwandige flexibele kachelpijp voldoende, maar ook hier blijft een dubbelwandige pijp beter schoon.

Door een gemetselde schoorsteen af te storten met perlite zorg je ervoor dat de warmte meer in je flexibele buis blijft zitten. Dit geeft dus voordelen op je thermische trek. Wij raden ook altijd aan om dubbel gedraaide flexbuizen te gebruiken, omdat deze een gladde binnenzijde hebben. Dit zorgt ervoor dat er minder vervuiling in het kanaal waardoor er ook minder snel een schoorsteenbrand zal ontstaan.

 

Kunnen wij je verder helpen?

Bij ADR-Dakwinkel vind je niet alleen een ruim aanbod voor kachelpijpen. Je kunt bij ons ook terecht voor een ruim assortiment voor een hellend of plat dak. Daarnaast denken we met je mee in oplossingen voor rookgasafvoer systemen. Kan je een product niet vinden? Of zoek je een andere maat? Geen probleem wij denken in oplossingen en helpen je graag op weg met jouw project. Dus neem gerust contact met ons op via de chat, telefoon (073 - 69 00 161) of mail (info@adr-dakwinkel.nl).

Hieronder in de afbeelding vind je een opstelling van de meest voorkomende situaties bij het aansluiten van een rookkanaal:

 

Bouwmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen