Inloggen
Bouwmandje
Groot assortiment voorradig
One-stop-shop
Pakketzending via GLS
Jouw dakpannen binnen
2-6 werkdagen geleverd!
Pakket Zendingen voor 15:00 uur
besteld, dezelfde dag verzonden
Pakket Zending Gratis
Vanaf € 125 (incl. BTW)
Artikelgroep - Sedum

Sedum

Sedum komt voort uit de steeds vaker terugkomende thema’s duurzaamheid, stormwatermanagement, klimaatverandering en biodiversiteit. Het implementeren van groendaken in gebouw gebied draagt bij aan een verbetering van bovenstaande thema’s.

 

Een groendak kent namelijk vele voordelen

 • Een groendak heeft een isolerende werking, het koelt jouw dak in de zomer
 • Door het waterbufferend vermogen worden stortbuien opgenomen, wat de druk op het rioolnetwerk verminderd
 • Een groendak trekt bijen, hommels, vlinders en andere insecten aan, wat de biodiversiteit vergroot
 • Jouw dakbedekking gaat 2 keer zo lang mee omdat er geen direct brandende zon op het dakleer staat te branden
 • De vegetatielaag dempt omgevingsgeluiden,
 • Een groendak verbeterd de luchtkwaliteit,
 • Het zwarte dakenlandschap in gebouwd gebied kleurt groen

 

Systeemopbouw

Een groendak is samen te stellen middels vegetatiematten (rollen) of trays. De vegetatiematten worden op een drainage + substraatlaag geplaatst. Een sedum trays heeft drainage en substraatlaag geintegreerd. Hieronder een korte omschrijving van onze vegetatiematten en trays.

 

Project met Lichtgewicht Sedum

Sedum - Lichtgewicht 1
Sedum - Lichtgewicht 2
Sedum - Lichtgewicht 3

 

Subsidieregeling

Om zoveel mogelijk groen te kleuren doen we er alles aan om de investering voor onze klanten zo laag mogelijk te houden. Gelukkig draagt de overheid ook haar steentje bij en zijn er diverse mogelijkheden voor een subsidieregeling.

 

MIA\Vamil

Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kun je als ondernemer fiscaal voordelig investeren in een groendak. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop jouw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kun je 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat je zelf bepaalt en levert een liquiditeits- en rentevoordeel op.

 

Subsidieregeling per gemeenten

Steeds meer gemeenten verstrekken subsidie om de toepassing van groene daken en groene gevels te stimuleren. Informeer bij jouw gemeente naar de voorwaarden en de aanvraagformulieren. Indien gewenst kunnen wij van SedumShopOnline u assisteren in het subsidieaanvraag traject.

 

Project met Extensief Sedum

Sedum - Extensief 1

 

Aanleginstructies

Het aanleggen van een groendak is eenvoudig zelf uit tevoeren. Met onderstaande aanleginstructies is het aanleggen van ons 'Sedummatten extensief Groendak pakket' en 'Lichtgewicht extensief Groendak pakket' een fluitje van een cent.

 

Stap 1

Zorg voor het juiste gereedschap. Voor de installatie van onze groendak pakketten zijn de volgende gereedschappen benodigd;

 • 1. Schaar
 • 2. Zaag
 • 3. Mes
 • 4. Emmer
 • 5. Gieter

 

Tip: Zorg ervoor dat je altijd veilig werkt! Ben ervan bewust dat je op hoogte werkt. Positioneer een ladder stevig en op een verstandige plek. Gebruik waar nodig valbeveiliging.

 

 

Stap 2:

Zorg voor een schoon dakoppervlak. Veeg met een bezem het dak schoon. Controleer meteen of de dakbedekking nog in goede staat is.

Tip: Gebruik een zachte bezem om schade aan de dakbedekking te voorkomen.

 

 

Stap 3:

Plaats de beschermdoek op de bestaande dakbedekking. Hiermee wordt schade aan de dakbedekking voorkomen. Hanteer een overlap van ca. 10cm. Beschermdoek kunt u met een scherp mes/huishoudschaar op maat maken. Let op dat je hiermee niet de bestaande dakbedekking beschadigd

 

 

Stap 4

Plaats de drainagemat. De drainagemat wordt met het filtervlies naar boven geïnstalleerd. De drainagematten zijn onderling te verbinden middels een kliksysteem. De gecacheerd filtervlies zorgt voor een overlap tussen de drainagematten. De drainagemat is met een scherp mes/schaar op maat te maken. Let op dat je hiermee niet de bestaande dakbedekking beschadigd.

 

 

Stap 5:

Creëer een grindstrook van ongeveer 20cm rondom de afvoer (boldraadrooster/tegelbladvanger) om te voorkomen dat het substraat wegspoelt. Leg het grind ook langs de randen van het dak, hiermee wordt voorkomen dat de plantjes onder de loodslabbe/daktrim kunnen kruipen. Het grind wordt op de onderlagen geplaatst (beschermdoek/drainagemat).

 

 

Stap 6:

Plaats het substraat/substraatrol op de drainagematten. Zorg dat het substraat gelijkmatig verdeeld wordt over het dak. De substraat laag dient ca. 4 tot 6 cm dik te zijn (afhankelijk van het type pakket).

 

Indien substraatrollen worden toegepast; zorg dan dat deze haaks op de drainagematten worden geplaatst. Substraatrollen zijn eenvoudig met een mes op maat te maken.

Tip: Zet geen volle pallet/big bag op het dak!

Tip: Zorg dat er wat substraat overblijft, hiermee kunt u het dak afwerken

 

 

Stap 7

Installeer de vegetatiematten op het dak. Breng de matten voorzichtig naar boven (het liefst met 2 personen), leg ze op de juiste plek en rol deze uit. Zorg dat de matten onderling strak tegen elkaar liggen, maar dat er geen overlap ontstaat. Je kunt de matten op maat knippen met een scherpe schaar of mes.

 

Bij gebruik van een substraatrol dienen de vegetatiematten haaks op de substraatrol te worden geïnstalleerd.

 

 

Stap 8:

Vul eventuele kieren op met het substraat dat je hebt overgehouden. Sedum zal zich hierop snel hechten zodat het gehele oppervlak begroeid raakt en je geen kieren meer ziet.

 

 

Stap 9:

Geef de vegetatiematten ruim water zodat het substraat het vocht op kan slaan. En de matten zich kunnen hechten aan het substraat.

 

Leg je jouw groendak in een warme periode aan? Geef dan de eerste weken regelmatig water.

 

 

 

Zie hier onze sedum artikelen

 

Project met Sedumtrays

Sedumtray 1
Sedumtray 2
Sedumtray 3

Bouwmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen